Logga in

Om Samspel skola

Om du letar efter information om Samspel för fritiden så hittar du den via knappen.

Förebygg våld med hjälp av spel

Samspel skola är ett metodmaterial där spel används som verktyg för att förebygga våld och komplettera likabehandlingsarbetet. Metoden bygger på samma förändringsstrategier som organisationen MÄNs vålds­ preventiva program MVP, vilka idag används i ett 40-­tal kommuner.

För vem?

Samspel skola är framtaget för elever i årskurs 4-6.

Kul, snabbt och enkelt!

Materialet är designat för att vara snabbt och enkelt att komma igång med utan långa förberedelsetider för ledaren. Formen är enkel: Passen består oftast av en kortfilm och ett spelmoment där eleverna lär sig mer om olika teman samtidigt som de får prova på olika sorters spel tillsammans. Skolmetoden består av 10 pass á 40-50 minuter.

Teman i Samspel skola

Samtycke: i datorspelet På gränsen får deltagarna lösa mysterier, samtidigt som de lär sig mer om vad samtycke kan innebära.

Våld och aktivt åskådarskap: i rollspelsäventyret Guldpaketet får eleverna lära sig mer om våld och hur de kan ingripa mot våld på ett smart sätt.

Skadliga killnormer: i kortspelet Morph får eleverna reflektera kring destruktiva killnormer och hur de kan motverka dem.

Psykisk ohälsa: i spelet Radar lär sig eleverna mer om vad psykisk ohälsa är, hur de kan upptäcka den, men även hur de kan stötta andra som mår dåligt.

Sexualiserat, rasistiskt våld samt våld och brott online: i kortspelet Beastander får eleverna träna på att ingripa mot olika typer av våld och bli smartare aktiva åskådare både online och offline.

Inkludering: I spelet Tillsammans i underjorden får eleverna öva på hur de kan ingripa mot exkludering och verka för inkludering.

Support

Jag samtycker till att MÄN (organisationsnummer 802407-2160) och MÄN:s personuppgiftsbiträden lagrar och hanterar mina personuppgifter (de som anges ovan) för att de ska kunna hjälpa mig med mitt ärende. Jag kan när som helst ta tillbaka mitt samtycke genom att informera MÄN (info@mfj.se) om detta. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter här.